Özel Çapa Divrik Sağlık İşletmeleri A.Ş.

Bilgisayarlı Tomografi

Bilgisayarlı tomografi veya BT, bilgisayarlı bir röntgen görüntüleme prosedürünü ifade eder. Bu görüntüleme yönteminde, dar bir röntgen ışını, makinenin bilgisayarı tarafından işlenen sinyalleri üreterek vücutta hızla döndürülür. Vücudun enine doğru kesit görüntülerini veya dilimlerini oluşturur. Bu kesit görüntülere tomografik görüntüler denir ve eski tür röntgenlerden daha ayrıntılı bilgiler içerir. Bir dizi ardışık kesit görüntüler, bilgisayar tarafından toplandıktan sonra, hastanın temel boyutlu yapılarının yanı sıra, olası tümörler veya anormalliklerin daha kolay tanımlanmasına ve konumlanmasına izin veren üç boyutlu görüntüler elde edilir.

Bilgisayarlı Tomografi (BT) Nasıl Çalışır?

Sabit bir röntgen tüpünün kullanıldığı geleneksel röntgenin aksine, bilgisayarlı tomografi, portal olarak adlandırılan bir yapının, dairesel açıklığının etrafında dönen motorlu bir röntgen kaynağı kullanır. Bir bilgisayarlı tomografi taraması sırasında, hasta, x-ışını tüpünün etrafında dönerek yavaşça portaldan hareket eden bir yatağa uzanır ve vücut dar x-ışınını çeker. BT tarayıcıları film yerine, doğrudan x-ışını kaynağının karşısına yerleştirilmiş özel dijital x-ışını dedektörleri kullanır. Elde edilen görüntüler bilgisayara aktarılır.

X ışını kaynağı tam dönüşü her tamamladığında, BT bilgisayarı hastanın 2D görüntüsünü oluşturmak için karmaşık matematik teknikleri kullanır. Her bir görüntüde kullanılan dokunun kalınlığı, makineye bağlı olarak değişir, ancak genellikle 1-10 milimetre arasındadır. Hareket tamamlandığında, görüntü saklanır ve motorlu yatak kademeli olarak portalın içine doğru ilerletilir. X-ışını tarama işlemi daha sonra başka bir görüntü dilimi üretmek için tekrarlanır. Bu işlem, istenen sayıda görüntü toplanana kadar devam eder.

Görüntü dilimleri, doktorun tanımlamaya çalıştığı anormalliklerin yanı sıra iskeleti, organları ve dokuları, hastanın 3D görüntüsünü oluşturmak için tek tek kaydedilebilir. Bu yöntem, 3D görüntüyü döndürme veya kesit görüntüleri art arda görüntüleme kolaylığı da dâhil olmak üzere birçok avantaja sahip olup, bir hastalığın yerini bulmayı kolaylaştırır.

Bilgisayarlı Tomografi (BT) Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

BT taramaları, vücudun çeşitli bölgelerindeki hastalık veya yaralanmayı tanımlamak için kullanılabilir. Karın içindeki olası tümörleri veya lezyonları tespit etmek için kullanışlı bir tarama aracı haline gelmiştir. Çeşitli kalp hastalıkları veya anormalliklerinden şüphelenildiğinde, kalbin BT taraması istenebilir. BT, yaralanmaları, tümörleri, felce yol açan pıhtıları, kanamayı ve diğer koşulları bulmak için kafa görüntülemede de kullanılabilir. Tümörlerin, pulmoner embolizmlerin (kan pıhtıları), aşırı sıvının, amfizem veya zatürre gibi diğer durumların varlığını ortaya çıkarmak için akciğerleri görüntüleyebilir. BT taraması özellikle karmaşık kemik kırıkları, ciddi derecede aşınmış eklemleri veya kemik tümörlerini görüntüleyebilir. Geleneksel bir röntgenden mümkün olabileceğinden daha fazla ayrıntı verir.

Hastanemizde Bilgisayarlı Tomografi (BT) Yapılmaktadır.

İletişim: 
0212 530 58 00 – 444 22 72 – 0549 324 22 72 – 0542 510 22 72 – 0542 347 22 72 – 0541 320 94 00 – 0542 326 10 66 – 0544 453 22 72