Özel Çapa Divrik Sağlık İşletmeleri A.Ş.

Vücut yüzeyinden kayıt yaparak, kalp tarafından üretilen elektrik potansiyelindeki farklılıkları kaydeden uygulamaya Elektrokardiyografi (EKG) denilir. Tamamen ağrısız ve risksiz bir testtir. Kaydedilen sinyal, milyonlarca ayrı hücre tarafından oluşturulan aksiyon potansiyelleri ve bunların aktivasyon dizileri ile belirlenir. Hem kardiyak hem de ekstrakardiyak olmak üzere çok sayıda faktör, son elektrik sinyalini değiştirir. Örneğin, kalbin ürettiği elektrik kuvvetleri daha sonra kalbin vücut içindeki pozisyonu, araya giren dokunun doğası ve kayıt elektroduna olan uzaklığı tarafından değiştirilir. Son olarak kaydedilen elektriksel sinyal, bireysel hücrelerin elektriksel aktivitesini tam olarak yansıtmaz.

Bununla birlikte, Elektrokardiyografik paternlerin gözlenen anatomik, patolojik ve fizyolojik verilerle dikkatli bir şekilde koordinesinin bir sonucu olarak, artık yüksek düzeyde bir hassasiyetle yüzey EKG’sinden kalbin durumunu belirlemek mümkündür.

Bu elektriksel aktiviteyi, grafik kâğıdına, aşağıya inen, kısa, dalgalı çizgiler olarak kaydeder. Bu dalışların boyutu ve şekli, kalple ilgili birçok şeyi ortaya çıkarabilir.

Doktor, kalp rahatsızlığında veya kalp hasarı olduğundan şüpheleniyorsa veya ilaçların kalbi etkileyip etkilemediğini görmek için EKG testi yapabilir. Doktorun ayrıca implante edilmiş kalp ekipmanını (kalp pili gibi) kontrol etmek için EKG testi kullanabilir.

Elektrokardiyografi (EKG) Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

EKG testi aşağıdaki hastaları teşhis etmek için kullanılır;

  • Aritmi Hastalığı: Çokça hızlı, yavaş veya düzensiz bir kalp atışı.
  • Kardiyomiyopati : Çok kalın bir kalp kası veya kalbin çok büyük bölümleri.
  • Konjenital kalp defektleri: Kalbin doğumsal kusurları.
  • Koroner kalp hastalığı: Kalp kasına kan akışının olmaması.
  • Kalp krizi: Engellenen bir arterden kaynaklanan kalpte hasar.
  • Kalp yetmezliği: Yeterince güçlü olmayan bir kalp.
  • Kalp kapağı hastalığı: Kalp kapakçığıyla ilgili problemler.
  • Perikardit: Kalbi çevreleyen kese iltihabı.

EKG, ayrıca kalp atış hızındaki veya ritimdeki anormallikleri ölçerek kalbin normal şekilde atıp atmadığını belirleyecektir.

Elektrokardiyografi (EKG) Nasıl Yapılır?

Hastanın yatakta yatması istenir. Yapıştırıcılar kullanılarak göğüs, kollar ve bacaklara 11 ile 16 arası elektrot bağlanır. Elektrotlar soğuk olabilir, ancak cilde yapıştırıldığında zarar vermezler. Bazen, elektrotların vücuda gerektiği gibi yapışmasını sağlamak için vücut kıllarının kesilmesi gerekebilir.

Elektrotlar takıldıktan sonra test başlayacaktır. Bu elektrotlar, vücudun doğal elektrik sistemini kullanarak kalbin elektrik akımlarını tespit edebilir. EKG makinesi kalbin atmasını sağlayan faaliyetleri kaydeder. Bu faaliyetler, grafik kâğıdında dalgalı çizgiler oluşturacaktır.

EKG’ler ağrısızdır. Standart bir test genellikle sadece birkaç dakika sürecektir. Test sırasında normal nefes alışverişi olmaktadır. Doktor ne aradığına bağlı olarak, hastadan test sırasında kısa bir süre nefesini tutmasını isteyebilir. EKG’nin sonuçları hemen hazır olacaktır.

Elektrokardiyografi (EKG) Hastanemizde Yapılmaktadır.

İletişim: 0212 530 58 00 – 444 22 72 – 0549 324 22 72 – 0542 510 22 72 – 0542 347 22 72 – 0541 320 94 00 – 0542 326 10 66 – 0544 453 22 72