Özel Çapa Divrik Sağlık İşletmeleri A.Ş.

Uzun, esnek ve üzerinde fleksibl video kamera ile ağız yolundan girerek, mide, on iki parmak bağırsağı ve ince bağırsağın görsel olarak incelenmesi için yapılan işleme gastroskopi denilir.

Gastroskopi Ne İçin Yapılır?

Sindirim sisteminin üst kısmını etkileyen koşulları tedavi etmek, midede kronikleşen bulantı, çok sık kusma, kronikleşen karın ağrısı, yutmada çekilen güçlük ve gastrointestinal tarz kanamalar gibi sindirim problemlerine ve semptomlarına neyin yol açtığını görmek, anemi, kanama, enflamasyon, ishal veya sindirim sistemi kanserleri gibi hastalık ve durumlarına doku örnekleri (biyopsi) toplamak için gastroskopi yapılmaktadır. Ayrıca, sindirim sistemindeki hasarları tedavi etmek için, dar olan özofagusun genişletilmesi, ülser kanamalarının durdurulması, bir polipin kesilmesi veya yabancı bir cismin çıkarılması için de yapılmaktadır.

Bu uygulama bazen ultrason gibi uygulamalarla kombine edilebilir. Özofagus veya mide duvarının daha ayrıntılı ve renkli görüntüleri için gastroskobun üzerine ultrason probu takılabilir.

Gastroskopi Öncesi Neler Yapılmalıdır?

Midenin boş olması gerektiği için, uygulamadan en az 7-8 saat önce yeme içme kesilmelidir. Kan sulandıran ilaçlar doktora danışılarak bırakılmalıdır. Diyabet, kalp rahatsızlıkları, kalp pili, alerjik reaksiyonlar, anemi ve yüksek tansiyon varsa mutlaka doktora anlatılmalıdır. Doktor, uygulamadan önce bu rahatsızlıklara özel plan çizecektir.

Gastroskopi Nasıl Yapılır?

Normal bir gastroskopi 15-20 dakika sürer. Anestezi veya sedasyon altında yapılan bu uygulamada, gastroskop, hastanın ağzına yerleştirilerek dikkatli bir şekilde yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağına ulaşılması sağlanır. Bu işlem esnasında boğaz kısmında biraz baskı hissedilebilir ama şiddetli ağrı olmaz. Gastroskopun rahat hareket etmesi için özofagus içine hava basıncı uygulanır. Bu uygulama sayesinde sindirim sistemindeki anormallikler ekrana yansır. İşlem bittikten sonra gastroskop ağızdan yavaşça çıkarılır.

Gastroskopiden Sonra Neler Yapılmalıdır?

Uygulamadan hemen sonra hasta istediği zaman taburcu olabilir. Geçici olarak şişkinlik, gaz veya boğazda az miktarda ağrı olabilir. Bu semptomlar çok kısa sürecektir. Uygulamanın yapıldığı gün sedasyon veya anestezik ilaçların etkisinden dolayı araç kullanılmamalıdır. Alkol, sigara, gazlı içecekler, kahve veya uyku ilaçları alınmamalıdır. Doktorun önereceği ilaçlar titiz bir şekilde kullanılmalıdır. Uygulama sonuçları kısa bir süre içerisinde çıkmaktadır.

Gastroskopi uygulaması hastanemizde yapılmaktadır.

İletişim: 0212 530 58 00 – 444 22 72 – 0549 324 22 72 – 0542 510 22 72 – 0542 347 22 72 – 0541 320 94 00 – 0542 326 10 66 – 0544 453 22 72