Hemoroid (Basur) Nedir?
Anüs, rektumu dışarıya bağlantı yoluyla bağlayan ortalama 3,7 cm uzunluğundaki bir çeşit kanaldır. Daire şeklindeki adaleler, anüse bağlı olan bükme kaslarını (kas sfinker), katı şeklindeki artıkları, anüsten geçişini ve akabinde dışarıya itilişini denetler. Hazımsal sistem diğer vücutsal sistemlerin aksine çok daha basit bir yapıya sahiptir. Yaygın olarak, hazımsal rahatsızlıklardan sonra (kabızlık vs.) anorektal problemlerden biri olan hemoroid (basur) ortaya çıkabilir.
Kısaca tanım yapmak gerekirse hemoroid (basur), anüste ya da alt rektumda bulunan şişmiş damarlardır. İç (internal) ve Dış (external) olmak üzere ikiye ayrılır. İç hemoroidler anüs ve rektumun içerisinde gelişir. Dış hemoroid ise anüs dışında gelişir. Dış hemoroid özellikle insanlar içerisinde yaygın olan türdür. Hemoroid yaşam kalitesinde ciddi düşüşlere ve sıkıntılı ağrılara yol açar.
Hemoroid (Basur) Evreleri Nelerdir?
4 evrede incelenir;
1. Evre: Hemoroide sebep olan dokularda büyümeler mevcuttur. Dışkı esnasında kanamalar baş gösterir. Kanama belirtisi göstererek kendisini belli eder.
2. Evre: Artık büyümüş olan hemoroidal doku, tuvalet yapıldıktan sonra şişmeye başlar ve anüsten aşağı sarkar. 2. evrede kendiliğinden içeri giren hemoroidal doku bu evrede hastanın elle ittirmesiyle ancak anüs içerisine girebilir.
4. Evre: Artık hemoroidal doku dışardadır. Ne kendiliğinden anüs içerisine girerler, ne de elle ittirmeyle anüs içerisine girerler. Hastalığın en son evresinde, hemoroidal doku enflamasyona (iltihaplanma) meyillidir. Yaralar oluşabilir.
Hemoroid (Basur) Belirtileri (Semptomlar) Nelerdir?
Hemoroid belirtileri şunlardır;
- Tuvalete çıkılırken aşırı zorlanma ve yanma
- Anüs çevresinde ve etrafında kaşıntı isteği
- Anüs etrafında tahriş
- Dışkıda görülen kırmızı, parlak kan
- Tuvalet esnasında çok ciddi ağrı
- Ayaktayken, otururken anüste ağrı
- Dışkı sızıntısı
- Dışkı problemleri
Hemoroid (Basur) Risk Faktörleri Nelerdir?
Hemoroidin ırsi olma durumu vardır. Obezite olan kişiler, ağır işlerde çalışan veya sürekli ağırlık kaldıran kişiler risk altındadır. Sürekli ayakta olmak veya sürekli oturmakta hemoroid riskini arttırır. Kronikleşmiş kabızlık ve ishal de hemoroidin gelişmesini sağlar. Yaygın olarak hamilelerde artan basınç ve hormonsal değişikliklerden dolayı risk taşır.
Hemoroid (Basur) Hangi Sıklıkta Görülür?
Hemoroid son dönemlerde ortaya çıkan en sık problemlerden biridir. Ortalama 4 kişiden 1’inde vardır. Kadın ve erkek arasındaki sıklık aynı orandadır. 15-16 yaşından önce dokular ve kanallar sağlam olduğundan hemoroid problemi ortaya çıkmaz. 15-65 yaş arasında sıklıkla görülür. 65 yaş ve üstünde artık hemoroid problemi olmaz.
Hemoroid Nasıl Teşhis Edilir?
Anüsün görsel muayenesi hastalığı teşhis etmek için çoğu durumda yeterli olabilir. Hemoroid probleminde anoskopi yöntemi de kullanılabilir. Anal kanala anoskop denilen bir cihaz ile yapılan incelemeye anoskopi denilir.
Hemoroid (Basur) İle Karıştırılan Hastalıklar Nelerdir?
Rektum Tümörü: Kalın bağırsağın en son kısmında oluşan tümör türüdür. Rektum tümöründe belirtiler çok daha ağrılıdır.
Anal Fissür (Makat Çatlağı): Anal fissür belirtileri de hemoroid ile hemen hemen aynıdır. Makat kısmında oluşan aşınmadan kaynaklı ağrı ve dışkı yaparken kan görülebilir.
Perianal Fissür (Makatta Oluşan İltihap): Perianal fissürün belirtisi makatta yanma ile başlar. Kan görülmeyebilir. Genelde dışkıda sarımsı iltihap görülür.
Rektal Prolapsus (Makatta Sarkma): Rektal prolapsus, rektumun esneyerek anüsten dışarı sarkmasıdır. Belirtileri hemoroide benzer olsa da rektal prolapsusta dışkı tutamama sorunu yaşanabilir. Ağrılı bir sorundur.
Ülseratif Kolit: Kronikleşen bir bağırsak hastalığıdır. İltihaba yol açar. Belirtileri arasında sıklıkla ağrı ve yanma olur.
Hemoroid (Basur) Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Hemoroid tedavisinde öncelik hazım sorununu çözmektir. Sürekli meydana gelen kabızlık veya ishal (diyare) sorunu hemoroidin oluşmasına ve büyümesine neden olur. Hekim tarafından kesin bir tanı konmadan, hastanın herhangi bir aksiyon yapması doğru değildir. Hemoroid evrelerinden 1.ve 2. evrede semptomların azalması için kremler ve ilaçlar kullanılabilir.
Aşırı ağrı esnasında yaklaşık 20-25 dakika kadar sıcak su oturma banyosu da geçici bir çözüm olabilir. Hemoroid tedavi yöntemlerinden biri de skleroterapidir. Anestezi olmadan, hemoroidal dokuya enjeksiyon yardımıyla bazı kimyasal maddeler enjekte edilir. Bu yöntem ile anüs dışındaki sarkma ve ağrı giderilmeye çalışılır.
Hemoroidal dokuyu boğma ve çürümeye bırakma yöntemi de hemoroid tedavi yöntemlerinden biridir. Tıbbi lastik yardımıyla anüs dışına çıkan doku, lastik yardımıyla boğulur. Bir müddet sonra anüs dışındaki bu doku çürür ve tedavi gerçekleşmiş olur.
Hemoroid ameliyatı da hastalığın tedavisinde önemli rol oynar. Özellikle 3. ve 4. Evredeki hastalarda ameliyat gerekir. Genel anestezi ile birlikte yapılan cerrahi bir işlemdir.
Lazerle Hemoroid (Basur) Tedavisi
Hastalıkların çoğunda kullanılan ve yaygınlaşan lazer, hemoroid problemlerinde de kullanılmaktadır. Hem zahmetsiz ve hem de konforlu olması açısından birçok kişi tarafından sıklıkla hemoroid tedavisinde tercih edilmektedir. Lazerle hemoroid tedavisi hemoroidin her evresinde yapılabilir. 1. ve 2. evrelerde oluşan hemoroid memesinin büyüyüp şişmemesine yardımcı olur. 3. ve 4. evre hemoroidlerde ise hemoroid memesini kesmek için kullanılır. Lazerle hemoroid tedavisinde kullanılan lazer, yaklaşık olarak 90 derecelik ısı taşır. Hemoroidal dokuya, lazer dokundurulduğunda dokuda denatürasyon (dokunun erimesi) gerçekleşir. Ortalama 10-20 dakika sürer. Hastaya lokal anestezi (kısmi ve sınırlı uyuşturma) ya da sedasyon (geçici süre uyutma) uygulanır.
Hemoroidal dokuya ortalama 3-5 mm arası derinlik ve 6-9 mm arası genişlikte hasar verilir. Hasar verilen doku büzüşerek, toplanmış damarların hacmini küçültür. Kısa zaman sonra hasarlı doku yerini daha sağlıklı ve yeni bir dokuya bırakarak sorunu ortadan kaldırır. Ortalama 3-4 haftada ölü doku tamamen kaybolur.
Hastalar, tedavi esnasında çok az ağrı hisseder. Hissedilen bu ağrı geçici bir süredir. Çok kısa bir zaman sonra hasta, gündelik yaşantısına rahatlıkla döner. Anüs bölgesindeki kaslarda cerrahi işlem yapılmadığı için hastada gaz ve dışkı tutamama sorunu olmaz. Tedaviden sonra herhangi bir pansuman gerekmez ve hastalığın tekrar etmesi çok düşük bir olasılıktır.
Hemoroid (Basur) Hastalığından Korunma Yöntemleri Nelerdir?
Hemoroid hastalığından kurtulmak için bol c vitamini alınmalıdır. Zengin posalı ve lifli gıdalar tercih edilmelidir. Meyve ve sebze tüketimi arttırılarak katı yiyecekler azaltılmalıdır. Sıvı gıda alımı arttırılmalıdır. Günlük 2,5-3 litre su içilmelidir. Gün içerisinde mutlaka 30 dakika tempolu yürüyüş veya egzersizler yapılmalıdır. Tuvalete çıkma saatlerine dikkat edilmeli ve tuvalette çok fazla süre oturulmamalıdır. Tuvalette yumuşak peçete kullanılmalıdır.
İletişim: 0212 530 58 00 – 444 22 72 – 0549 324 22 72 – 0542 510 22 72 – 0542 347 22 72 – 0541 320 94 00