Özel Çapa Divrik Sağlık İşletmeleri A.Ş.

Holter, hastanın kalp ritmini takip edebilen küçük, giyilebilir bir cihazdır. Kalp ritmini ve faaliyetini incelemek için doktor, 1-2 gün süreyle bu testi önerebilir. Bu süre zarfında cihaz, tüm kalp atışlarını ivedilikle kaydeder. Eko kardiyografi testinden net bir sonuç çıkmadığı zaman bu teste geçilir. Doktor,  hastada kalp ritim problemi olup olmadığını anlamak için cihaz monitöründe kaydedilen bilgileri kullanacaktır. Standart özelliklerdeki holter cihazı, düzensiz kalp atımını yakalayamazsa, doktor haftalarca çalışabilen kablosuz holter önerebilir.

Holter Neden Takılır?

Sebepsiz bayılma ve düzensiz kalp atışları olan hastalara ilk olarak eko kardiyografi önerilir. İnvaziv olmayan bu test sınırlı sürelidir. Bu sebepten, bazen eko kardiyografi, düzensiz kalp atışlarını tespit edemeyebilir. Tespit edilemeyen düzensiz kalp atışları için doktor, holter takılmasını önerir. 24-48 saat arası takılı kalacak bu cihaz, kalp ritimlerini ve kalp atışlarındaki düzensizliğini rahatlıkla tespit edecektir.

Holter Nasıl Takılır?

Kalp atışlarını göğüs kısmında algılayan elektrotlar yerleştirilecektir. Takılan elektrotların gevşeyip düşmemesi için erkek hastaların göğüs kılları kesilebilir. Elektrotlar birkaç telli bir kayıt cihazına bağlanır ve aktarılan verileri kaydedebilmek için kayıt cihazını doğru şekilde nasıl kullanacağı konusunda hasta bilgilendirilir. Kayıt cihazı, bir kart destesinin büyüklüğü ile ilgilidir.

Monitörü taktıktan sonra cihaza, tüm etkinliklerin kaydedilmesi talimatı işlenir. Kalpte çarpıntı, ritimsiz kalp atışı, nefeste daralma veya göğüste oluşan ağrı gibi belirtileri kaydetmek özellikle önemlidir. Genellikle hastaya cihaz takılıyken, faaliyetleri ve semptomları kaydetmesi için yardımcı olacak bir form verilir.  Elektrotlar ve teller kıyafetlerin altına gizlenebilir ve kayıt cihazı kemere takılabilir. Kayıt başladıktan sonra monitör, uyku esnasında dahi kapatılmamalıdır. Cihazı taktıktan sonra, günlük aktiviteler gerçekleştirilebilir. Doktor, cihazın ne kadar takılı kalması gerektiğini söyleyecektir. Cihaz kesinlikle ıslatılmamalı, kuru kalmalıdır.

Uygulama Sonrası Neler Yapılmalıdır?

Doktor kaydedici cihazın sonuçlarına ve hastanın etkinlik günlüğünde yazdıklarından sonra, sonuçlar hakkında detaylı olarak hastayla konuşacaktır. Cihaz monitöründen alınan bilgiler, kalp rahatsızlığının olduğunu ya da doktorun belirtilerin hangi sorunlara yol açabileceğini öğrenmek için daha fazla teste ihtiyaç duyabileceğini de gösterebilir. Bu testin sonucuna göre doktor, diğer tedavi aşamalarına geçecektir.

Holter testi hastanemizde uygulanmaktadır.

İletişim: 0212 530 58 00 – 444 22 72 – 0549 324 22 72 – 0542 510 22 72 – 0542 347 22 72 – 0541 320 94 00 – 0542 326 10 66 – 0544 453 22 72