Rektum ve kalın bağırsaktaki değişiklikleri ve anormallikleri incelemek için kullanılan tanı yöntemine kolonoskopi denilir. Kolonoskopi sırasında rektum bölgesine, uzun ve esnek bir tüp yerleştirilir. Tüpün ucundaki küçük fiberoptik görüntüleme cihazıyla tüm kolon bölgesinin iç kısmı görüntülenir. Rektumdaki kanallara, gevşemesi ve ağrı yapmaması için antestezik ilaçlar enjekte edilir.
Kolonoskopiden Önce Neler Yapılmalıdır?
- Bu uygulamadaki amaç kalın bağırsaktaki semptomların nedenlerini bulmak olduğundan, uygulamadan 1 gün önce diyet ve bağırsak temizleyici müshil ilaçları verilir. Hastalar, 24-48 saat öncesinden katı yiyecekleri kesmeli ve sıvı gıdalarla beslenmelidir. Doktorun önereceği ilaçlar mutlaka prospektüsüne uygun alınmalıdır. Ayrıca uygulamadan önce, ishal olunacağı için bol miktarda su içilmelidir. Taze sıkılmış meyve suları ve C vitaminleri alınmalıdır.
Kolonoskopi Neden Yapılır?
- Karın ağrısı, kronik kabızlık, rektal kanama, hemoroid, sebepsiz kilo kaybı, crohn hastalığı, kronik diyare, dışkılamada değişiklikler, çekilen filmlerde kalın bağırsaklarda şüpheli bulgular, dışkıda görülen kan ve diğer bağırsak sendromlarının nedenlerini bulmak için yapılmaktadır.
- Kolonoskopi ayrıca kolon kanseri taraması için kullanılır. 50 yaş ve üzerindeki kişilerde ve aile öyküsünde kolon kanseri bulunanlarda bu test her 5-10 yılda bir istenebilir.
- Önceden polip geçirmiş hastalarda, ek polip araştırması yapmak içinde yapılmaktadır.
Kolonoskopi Nasıl Yapılır?
Sedasyon veya anestezi altında yapılacak bu işlemde, hasta yan yatırılarak rektuma kolonoskop yerleştirilir. Dikkatli ve yavaş hareketlerle rektumdan içeri giren cihaz, sırasıyla, rektosigmoid ve sigmoid denilen kalın bağırsağın bölümlerinden geçerek çekuma ulaşır. Ekrana yansıyan görüntülerle doktor, problemlerin nedenleri hakkında gerekli bilgilere sahip olur. Bu uygulama ortalama 30-60 dakika arası sürer. Ayrıca biyopsi için polip örneği de alınabilir.
Kolonoskopiden Sonra Neler Yapılmalıdır?
Uygulamadan sonra geçici olarak karın bölgesinde hafif ağrı veya gaz hissi olabilir. Eğer doktor, uygulama esnasında biyopsi için polip almışsa geçici olarak diyet verebilir. Kısa bir süre yürüme problemi olabilir. Uygulamanın hemen ardından az miktarda kan gelebilir. Aynı gün hasta taburcu olabilir. 3-4 gün boyunca istirahat gereklidir. Uygulama sonuçlarını doktor hemen verebilir. Fakat biyopsi için alınan poliplerin sonuçları 1-2 gün sürebilmektedir.
Hastanemizde Kolonoskopi Yapılmaktadır.
İletişim: 0212 530 58 00 – 444 22 72 – 0549 324 22 72 – 0542 510 22 72 – 0542 347 22 72 – 0541 320 94 00 – 0542 326 10 66 – 0544 453 22 72