Özel Çapa Divrik Sağlık İşletmeleri A.Ş.

Mamografi, meme dokusunu görüntülemede kullanılan radyolojik bir araçtır. Bu uygulama kalsifikasyonların, kistlerin, fibroadenomların ve kanser kitlelerinin teşhisi için kullanılır. Sadece memelerin bir röntgeni olan mamografi, koşulların değerlendirilmesine ve tedavi şekillerinin belirlenmesine yardımcı olur. Mamografi, kansere engel olmaktan ziyade yayılma şansı olmadan kanseri erken teşhis eder. Meme oluşabilecek değişikliklerin mamografi yoluyla erken saptanması, meme kanserinin ve diğer meme sorunlarının azaltılmasında önemli bir rol oynar.  Erken tanı için 40 yaş ve üstü kadınların en az yılda bir defa mamografi çekimi yapması gereklidir.

Mamografi Nasıl Çekilir?

Mamografi temel olarak memeyi görüntülemeye özel odaklanmış bir x- ışınıdır. Meme dokusu oldukça yoğun olduğundan, mamografi ünitesi, radyasyonun artmasına gerek kalmadan resimlerin kalitesini arttırmak için tasarlanmıştır. Bu, sadece meme dokusunun röntgenlere maruz kaldığı anlamına gelir.

Ünite bunu, çeşitli açılarda eşit görüntüler üretmek için memeleri bir platforma sıkıştıran bir kürekle gerçekleştirir. Görüntüler daha sonra geleneksel x-ray yöntemi kullanılarak film üzerinde üretilir veya dijital olarak oluşturulur ve bir bilgisayarda depolanır.

Mamografi, semptomları olmayan kadınlarda anormallikleri tespit etmeyi amaçlamaktadır, çünkü erken teşhis ile tedavi ve iyileşme şansı daha yüksektir.

Hasta, mamografi ünitesinin önüne oturtulur. Mamografideki dikdörtgen birim özellikle memeleri görüntüleyecek şekilde tasarlanmıştır. Memeler, ünite üzerine yerleştirildikten sonra, kürek (genellikle plastik veya pleksiglastan yapılmışsa) kısmı memeyi platforma sıkıştırır. Bu işlemin görüntülemede faydalı olmasının birkaç nedeni vardır. Sıkıştırma, dokuları aynı kalınlıkta görüntülemeye yardım eder. Aynı zamanda dokuya nüfuz etmek için gerekli radyasyon miktarını azaltır ve vücudun geri kalan kısmında yayılan radyasyon miktarını azaltır.

Uygulama sırasında görüntülemenin çeşitli bölümleri için hastanın konum değişikliği gerekebilir. Genellikle iki görüntü kümesi vardır, biri memelerin yukarıdan aşağıya görüntüsü, diğeri de her iki memeden alınan düz bir görüntüdür. Uygulama 15-20 dakika sürmektedir.

Mamografi Kimler İçin Gereklidir?

18-39 yaş arası kanser riski az olan hastalarda doktor önermediği sürece gerekmez. Ama kanser riski yüksek olan 25-39 yaş arası kadınlarda tarama ve değerlendirme yapmak için mamografi yapılabilir. 40 yaş ve üstü kadınlarda yılda 1-2 defa kontrol amaçlı çekimler yapılmalıdır.

Hastanemizde son teknoloji Mamografi çekimleri yapılmaktadır. 

İletişim: 0212 530 58 00 – 444 22 72 – 0549 324 22 72 – 0542 510 22 72 – 0542 347 22 72 – 0541 320 94 00 – 0542 326 10 66 – 0544 453 22 72